SEDMIKRÁSA - sbíráme v poledne
Vytrvalá bylinka s válcovitým oddenkem, s přízemní listovou růžicí a jednoúborným stvolem. Listy jsou podlouhle vejčité až kopisťovité, řapíkaté, na okraji vroubkovaně pilovité. Květy jsou po obvodu bílé a žluté trubkovité v terči. - Kvete od března do listopadu. Když není v zimě sníh, tak kvete po celý rok. Sbíráme růžice s poupátky a čerstvě rozkvetlé úbory.
Tato známá rostlinka působí protizánětlivě a ulehčuje vykašlávání. Používáme ji především při zahlenění dýchacích cest, ale i při revmatismu. Zevně bylinka slouží jako léčivý prostředek na špatně se hojící rány, vyrážky, osvědčila se při léčení bércových vředů.
Sedmikráska bývá součástí jarních bylinných kúr a dá se použít i na zdobení pokrmů.
Květní úbory se sbírají beze stvolů na počátku rozvíjení za suchého počasí (nejlépe v poledne) od dubna do října. Suší se ve stínu do teploty 40°C. Droga má příjemný pach a ostrou chuť.
Obsahuje hlavně saponiny, silici, sliz, tříslovinu, flavonová barviva a minerální látky.
Vnitřně se užívá v nálevu (1 čajová lžička drogy na šálek vody dvakrát denně) při nemocech plicních a zánětech horních cest dýchacích. Zevně při kožních vyrážkách, hnisavých kožních zánětech apod. Je to častá součást čajových směsí, kde mnohdy jen zlepšuje vzhled čaje.
V zahradách se často pěstují sedmikrásy plnokvěté, které se k léčebným účelům nehodí. Ve středověku se sedmikrása těšila v léčitelství značné pozornosti. Sušenými květy se někdy falšoval heřmánek pravý.
V kuchyni ji používáme jako zelenou nať (spolu s pažitkou, listy cibule, trochou popence) na chléb s máslem, s tvarohovou pomazánkou, do bylinkových polévek. Jako zeleninu ji přidáváme ke konci přípravy do špenátu, spolu s kopřivami, šťovíkem do nakyslých polévek typu boršče. Hodí se do bramborových salátů, malá poupátka se dají nakládat do estragonového octa jako náhražka kaparů.
Sedmikráska byla součástí pokrmů už ve středověku, působí kromě jiného i dobře na zažívání a činnost jater.
Recept na závěr: salát se sedmikráskami
Pokrájíme hlávku salátu, misku sedmikrásek, 1 červenou cibuli, podrcený stroužek česneku, lžíci strouhané karotky ,sůl ,mletý pepř a promícháme s bílým jogurtem a lžící oleje. Povrch zdobíme lžící strouhaných ořechů, pažitkou a kvítky sedmikrásek. Můžeme doplnit kolečky vařených vajec.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |