Polenta je italská kukuřičná kaše. Dříve jídlo chudých jako u nás kaše z pohanky. Zde je zajímavý způsob úpravy tohoto tradičního pokrmu.
Suroviny: 1 l zeleninového vývaru, 400 g kukuřičné krupice, sůl, 150 g prorostlé slaniny natenko nakrájené, 2 lžíce oleje
Vývar přivedeme do varu, vsypeme krupici a za stálého míchání vaříme 10 minut. Potom necháme ještě při velmi nízké teplotě bobtnat na drátěné mřížce. Podle chuti osolíme, hmotu natřeme asi 4 cm vysoko na hladkou podložku a necháme vychladnout. Na pánvi osmažíme na obou stranách plátky slaniny a dáme je na nahřátou mísu. Na sádle, vyškvařeném ze slaniny, rozehřejeme olej. Z krupicové hmoty nakrájíme asi 5 cm dlouhé a 3 cm široké hranolky, které po obou stranách osmažíme v horkém oleji. Polenové hranolky obložíme vypečenou slaninou. Podáváme se salátem z červené řepy nebo s okurkovým salátem.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |