Bavte se s námi

Léčivé byliny

Alena Tomsová  04.06.2004 21:13
Skořice

SKOŘICE - vůně, která pohladí

Skořice je vysoce ceněným kořením už po celá tisíciletí. Kdysi byla dokonce dražší než zlato. Zmiňuje se o ní už Bible a Egypťané ji používali při balzamování a v magii. V Evropě se přidávala do pokrmů a dělaly se z ní parfémy, které dostaly na kolena i zapřisáhlé staré mládence. Skořice totiž povzbuzuje všechny smysly - zahání slabost, vyčerpání, uklidňuje nervy, vyhání melancholii a také zimní letargii a prý burcuje sexuální touhu. Taniny v ní obsažené navíc při katarech rozpouštějí hlen a esenciální olej Cinnamomum zeylanicum je jedním z nejsilnějších přirozených antiseptik. Léčí akutní infekce jako např. rýmu, bronchitidu, afty či zánět močového měchýře. Nejlepší je pít ji s horkým nápojem. Takovým "svařákem" tedy nemůžeme nic zkazit.

Voňavé tyčinky skořice nezná málokdo. Už mnohem méně se ví, že existují dva základní druhy: skořice čínská a ceylonská. Mezi oběma druhy se příliš nerozlišuje, protože z kulinářského hlediska není rozdílu (jen mimořádně mlsný jazyk by poznal, že skořice ceylonská má jemnější chuť). V zásadě je rozpoznáte tak, že čínská skořice se neuzavírá do typických trubiček. Cejlonská skořice je stále zelený strom, který dorůstá až 10 metrů, ale pěstuje se maximálně třímetrový, protože lepší je kůra z mladších vetviček. Ta se oloupá a zakrytá se nechá den sesychat. Pak se sloupne vnější hrubší vrstva a vnitřní jemná se stočí do známých ruliček. Kůra skořice čínské tvoří pouze jednoduché nesvinuté trubky nebo mírně zatočené pruhy. Z větví a listů se získává silice, která se využívá v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. V potravinářství se používají i tzv. skořicové květy, což jsou nevyvinuté plody, které obsahují hodně silice a někdy nahrazují hřebíček. Stejně jako mnoho dalších bylin, i skořice našla uplatnění v čínské medicině (používá se při nechutenství, průjmech, revmatismu, nedostatečném prokrvování nohou, angínách i bušení srdce). Evropská medicína ji využívá jako prostředku proti nachlazení a při zažívacích potížích.

V kuchyni se častěji používá skořice mletá, která z pochopitelných důvodů voní výrazněji, ovšem aroma si neuchová tak dlouho. Vždy by se měla uskladňovat v nádobkách se zabroušeným nebo šroubovacím uzávěrem.

První pomoc z kořenky: Skořice povzbuzuje chuť k jídlu, mírní nadýmání a nachlazení.

Slouží i k dezinfekci oblasti hltanu - na čaj dejte do šálku 1 lžičku mleté skořice a zalijte 1/4 l vroucí vody a pod pokličkou nechte zhruba 10 minut louhovat. Slijte přes plátýnko nebo papírový filtr a vypijte co nejteplejší. Šálek skořicového čaje pijte v případě obtíží ke každému jídlu.

Na výplach dutiny ústní si připravte skořicovou tinkturu - 4 lžičky mleté či strouhané skořice vsypte do 100 ml 70%ního alkoholu, pečlivě zamichejte a nechte odstát 10 dní. Denně důkladně protřepejte. Nakonec přeceďte přes plátýnko. Do sklenice vlažné vody přidejte 5 až 10 kapek tinktury, promíchejte a roztokem postupně vyplachujte ústa nebo kloktejte po dobu 2 minut.

Speciální čajová směs: 1 lžíce kardamomu a čerstvě nasekaného zázvoru, malý kousek skořice a 2 hřebíčky. Vaříme 15 min. ve 1/4 l vody. Scedíme a pijeme vlažný.

Tento čaj zažene smutnou náladu.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.