Bavte se s námi

Léčivé byliny

Alena Tomsová  11.07.2004 16:08
Salát hlávkový

SALÁT HLÁVKOVÝ - mísa plná vitamínů

Hlávkového salátu bychom měli podle lékařů ročně spotřebovat asi 3 kg. Nejdůležitější je jeho konzumování na jaře, kdy je jednou z prvních čerstvých zelenin. Prakticky se dá pěstovat celoročně. Salát nikdy nepřehnojujeme dusíkem, aby se v něm netvořily zdraví škodlivé dusičnany. Při rychlení je nutno používat průsvitnou fólii a čisté sklo, aby měl dostatek světla.

Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou pojídáme čerstvý. Obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou a další vitaminy skupiny B, E a PP. Dále vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík. Hlávkový salát má slabší uklidňující účinky, vliv na dobrý spánek a na zmírnění kašle.

Vždy jej dobře omýváme v horké i studené vodě a z okapaného připravujeme čerstvé saláty, rozličné teplé pokrmy. Podáváme jej s trochou tuku (olej, rozškvařená slanina), abychom využili vitamíny rozpustné v tucích. Tepelně upravujeme salát nejčastěji jako zapékaný s uzeninou, sýrem, vejci a mlékem.

Rozmanité saláty:

  • Hlávkový salát je nejběžnější odrůda listové zeleniny. Hlávkový i ledový salát jsou bez problému k dostání po celý rok. Připravují se i samostatné jen s citrónovým přelivem.
  • Kadeřavý salát je kříženec ledového a hlávkového salátu. Pochází z holandských skleníků, je křupavější než hlávkový salát a lahodně chutná s čerstvými plátky žampiónů, kostičkami rajčat a cibule v bylinkovém dresinku.
  • Římský salát je příbuzný hlávkového salátu. Jeho listy jsou protáhlé a spíše hrubší. O to jemnější je jeho chuť. Zvláště dobře chutnají se smetanovým dresinkem.
  • Roketa pochází ze Středomoří. Drobné, silně vykrojené listy přidáváme do salátů, ale můžeme je vařit i jako špenát. Roketa chutná lehce peprně.
  • Lollo rosso, lollo biondo jsou dekorativní kadeřavé saláty, jedna červená, druhá světle zelená a pocházejí z Itálie. Jejich výrazně ořechové aroma se ještě více umocní v kombinace se salátem dubáčkem a roketou. Je dobré zalít ho ořechovou zálivkou nebo bylinkovou smetanovou omáčkou s kostičkami mladé šalotky či studenou omáčkou s ušlehanou nivou. Bude to chutnat báječně.

Správně připravený salát: u rokety se hořké látky nacházejí u kořene hlávky. Pokud nemáte rádi hořkost, košťál vykrojte nožem a jednotlivé listy otrhejte. – Rychle nakrájet: listy omýváme celé a nakrájíme je těsně před podáváním. Velké salátové listy vypadají dobře i nařezané na proužky. Stačí je naskládat na sebe, srolovat a nakrájet na nudličky. Po umytí listy salátu dobře vysušíme, aby v jejich záhybech nezůstala voda, která by rozředila salátovou omáčku.

A na závěr salát s majonézou:

1 velká hlávka salátu, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce petrželky, sůl, cukr, pepř (případně česneková sůl)

Salát očistíme, roztrháme (nebo pokrájíme) na malé kousky a zalijeme zálivkou z majonézy, kečupu, smetany, citrónové šťávy, hořčice, petrželky, dochutíme špetkou soli, cukru a pepře. Promícháme, mírně vychladíme a podáváme.

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.