SALÁT HLÁVKOVÝ - mísa plná vitamínů
Hlávkového salátu bychom měli podle lékařů ročně spotřebovat asi 3 kg. Nejdůležitější je jeho konzumování na jaře, kdy je jednou z prvních čerstvých zelenin. Prakticky se dá pěstovat celoročně. Salát nikdy nepřehnojujeme dusíkem, aby se v něm netvořily zdraví škodlivé dusičnany. Při rychlení je nutno používat průsvitnou fólii a čisté sklo, aby měl dostatek světla.
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou pojídáme čerstvý. Obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou a další vitaminy skupiny B, E a PP. Dále vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík. Hlávkový salát má slabší uklidňující účinky, vliv na dobrý spánek a na zmírnění kašle.
Vždy jej dobře omýváme v horké i studené vodě a z okapaného připravujeme čerstvé saláty, rozličné teplé pokrmy. Podáváme jej s trochou tuku (olej, rozškvařená slanina), abychom využili vitamíny rozpustné v tucích. Tepelně upravujeme salát nejčastěji jako zapékaný s uzeninou, sýrem, vejci a mlékem.
Rozmanité saláty:
Správně připravený salát: u rokety se hořké látky nacházejí u kořene hlávky. Pokud nemáte rádi hořkost, košťál vykrojte nožem a jednotlivé listy otrhejte. – Rychle nakrájet: listy omýváme celé a nakrájíme je těsně před podáváním. Velké salátové listy vypadají dobře i nařezané na proužky. Stačí je naskládat na sebe, srolovat a nakrájet na nudličky. Po umytí listy salátu dobře vysušíme, aby v jejich záhybech nezůstala voda, která by rozředila salátovou omáčku.
A na závěr salát s majonézou:
1 velká hlávka salátu, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce petrželky, sůl, cukr, pepř (případně česneková sůl)
Salát očistíme, roztrháme (nebo pokrájíme) na malé kousky a zalijeme zálivkou z majonézy, kečupu, smetany, citrónové šťávy, hořčice, petrželky, dochutíme špetkou soli, cukru a pepře. Promícháme, mírně vychladíme a podáváme.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |