ŠPENÁT - nejlepší je čerstvý
Špenát je jednoletá rychle rostoucí rostlina. Snáší i nízké teploty. Je to tedy zelenina hlavně jarního a podzimního období. Potřebuje dost vláhy. Má mnohostranné použití v kuchyni. Je zeleninou vhodnou k redukční dietě. Obsahuje 2 - 4% bílkovin a cukrů, mnoho chlorofylu - zeleně listové a je bohatý jak na minerály, tak i na vitaminy. Ve 100g špenátu je 40 - 90mg vitaminu C a až 9mg karotenu. Ze stopových prvku je významný hlavně jód a měď. Má jednu nepříjemnou obsahovou složku, a to kyselinu šťavelovou. Proto se má špenát doplňovat mléčnými potravinami. Přítomný sekretin ovlivňuje vylučování trávicích štáv. Má vliv na tvorbu krve a vyprazdňování střev. Lidé s ledvinovými kaménky by neměli příliš požívat špenát, stejně tak není vhodný při výskytu pubertální trudovitosti.
Listový i podzimní špenát vždy před přípravou důkladně omyjeme. Kořeny a hrubé stonky odstraníme, protože jinak by měl špenát nahořklou chuť.
Dušení: Nejvhodnější je jemnější listový špenát: 1 cibuli nakrájenou na kostičky a 1 stroužek česneku podusíme v trošce másla. Vložíme okapané listy špenátu a krátce podusíme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Blanšírování: Listy podzimního špenátu jsou tužší, proto se hodí k blanšírování: špenát vložíme na 2 minuty do osolené vody. Vyjmeme ho a hned ponoříme do ledové vody - tak si zachová zelenou barvu.
K plnění: Pokud chceme použít špenát jako náplň do nákypů a těstovin, musí být dostatečně suchý. Blanšírovaný špenát dáme proto nejdříve okapat na sítko a naběračkou z něj vymačkáme vodu.
Zmrazování: Zmrazujeme pouze mladé a čerstvé listy. Nejdříve otrháme řapíky a listy důkladně propláchneme studenou vodou. Pak je blanšírujeme. Po zchladnutí vymačkáme přebytečnou vodu, listy naplníme do sáčků a dáme zmrazit. Můžeme si však zmrazit špenát jako protlak: předvaříme ho, ještě horké listy umeleme na masovém strojku a dáme do sáčků. V mrazničce vydrží až 12 měsíců. Čerstvé listy vydrží v chladničce při tep1otě - 2 stupně až 2 týdny.
Recept: Zapečený špenát 500g špenátu, 500g brambor, 200g salámu či uzeného masa, 5Og másla, 100g strouhaného sýra, sůl, pepř - Bešamel: 30g másla, 30g hl. mouky, sůl, 2 dl mléka, muškátový oříšek.
Uvařený špenát necháme okapat a pokrájíme nahrubo. Uvařené brambory rozkrájíme na kolečka, salám na kostičky. Z másla, mouky připravíme světlou jíšku, zředíme mlékem, přidáme muškátový oříšek a sůl.
Zapékací misku vytřeme máslem, položíme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, posypeme částí uzeniny, přidáme vrstvu špenátu, zalijeme bešamelem, posypeme trochou sýra. Vrstvy střídáme, na povrch dáme brambory a posypeme sýrem. Zapečeme v troubě.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |