ŠALVĚJ – zlepšuje náladu, zbaví vás strachu, léčí
Už staří Řekové věřili, že šalvěj je proměňuje v nesmrtelné. Nepatrné, ale zato velice účinné listy šalvěje jsou opravdovými hvězdami v přírodní lékárně. Už v antice se oslavovaly jako "boží ambrosie", neboť tato bylina svými účinky bohatě předčila ostatní. Ač se to nezdá, šalvěj pomáhá proti četným potížím. Rostlině se daří především ve středomořské oblasti, v jižní Africe, v Indii a na Antilách.
Šalvěj si v našich zahradách pro všestranné využití i v kuchyni zajistila své pevné místo již před delší dobou. Dá se však pěstovat po celý rok na okenním parapetu. A tak můžeme mít po ruce vždy čerstvé koření. Avšak i v usušeném stavu si šalvěj uchová své typické aroma a významnou léčivou sílu. Šalvěj (Salvia officinalis) má široký záběr léčivých účinků. Většina důležitých účinných látek, které šalvěj obsahuje, je totiž rozpustná ve vodě.
Šalvěj proti pocení: Už Hildegarda von Bingen ordinovala šalvějové víno při silném pocení. Lžičku šalvějových lístků zalijte 1/2 litrem bílého vína, uveďte do varu, dvě minuty nechte louhovat a přeceďte do termosky.
Vlažným čajem můžeme kloktat. Vychladlým čajem si můžete oplachovat vlasy (dodá lesk tmavým vlasům).
Šalvěj nás zbaví strachu: malý látkový sáček naplňte šalvějovými lístky a v noci položte na polštář. Aroma nabudí spánek.
Parní koupel při rýmě: 4 kapičky šalvějového oleje (z lékárny) kápněte do nádoby s horkou vodou. Přes hlavu si přetáhněte ručník. Nadechujte a vydechujte hluboce a dlouze nosem a ústy. Potom si jděte lehnout do teplé postele.
Roztok na suchou kůži: Lžíci usušených květů heřmánku, lžíci měsíčku a podbělu, lžičku usušených lístků šalvěje, 30 ml alkoholu (70%) a 100 ml destilované vody promíchejte. Nálev nechte 48 hodin louhovat, potom přefiltrujte; listy i květy důkladně vymačkejte. Přidejte 30 ml šťávy z vilínu. Všechny tyto látky smíchejte, nalijte do tmavě zbarvené lahvičky a silně protřepte. Suché partie kůže pečlivě každý večer před spaním tinkturou potřete. Účinky se dostaví po 2 týdnech.
Šalvěj v kuchyni: S touto bylinkou se vyplácí nakládat velmi opatrně. Do masitých pokrmů, nákypů i k nadívání drůbeže ji přidáváme opravdu jen velmi málo. Ve větším množství potlačí jemnou chuť masa.
ŠAFRÁN – Nejdražší koření
Ať už mletý nebo v podobě nitek, šafrán je tím nejdražším kořením. Je příjemně aromatický a poněkud trpký. Stačí minimální dávky na to, abychom pokrmům z rýže, mexické paelle nebo pečivu dodali jemnou chuť a zářivou barvu. O šafránu se říká, že podporuje nervovou činnost, a že uklidňuje křeče. Kromě toho urychluje trávení různých bílkovin.
Nikdy ho nedáváme rovnou do jídla, ale necháme ho rozpustit v kapce mléka nebo vody a pak teprve přidáme do hrnce.
Nádhernou barvu po něm mají knedlíky a také jemné pečivo.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |