ŠÍPEK – je víc než chutný ovocný čaj
Bohatý obsahem životně důležitých látek – především vitamínu C – září šípek v podvečerním slunci. Plody šípku lze sbírat už od září, ale nejlepší je zahájit sklizeň až po prvním nočním mrazíku. Přemrzlé bobule si totiž všechny zdravé složky v dužině uchovávají po řadu měsíců. Usušené šípky se vaří jako čaj, z čerstvých se připravuje marmeláda. Lze použít všechny části plodu, tedy i malá ochlupená jadérka.
Marmeláda: Dokonalé zralé plody zbavíme stopek a podélně je rozpůlíme. Špičkou nože vyškrábneme jadérka a chloupky. Potom vaříme do podoby džemu nebo marmelády. Marmeláda je zdravým doplňkem snídaně a podporuje chuť k jídlu.
Potřebujeme 500 g šípků (vážíme po odstranění jádřinců), 400 g cukru, 125 ml jablečné šťávy a trochu šťávy z citronů. Očištěné plody podlijeme malým množstvím vody a vaříme do změknutí, vodu odlijeme a plody propasírujeme sítem. Jablečnou šťávu s cukrem uvedeme do varu, odstavíme z plotny. Vlijeme do ní šípkový základ a mícháme tak dlouho, dokud směs téměř nevychladne. Vmícháme pár kapek citrónové šťávy, marmeládu naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.
Čaj: Plody šípků usušíme nejprve v troubě při otevřených dvířkách a teplotě 50°C. Plody po celou zimu uchováváme v tmavé uzavíratelné sklenici (ochrana před světlem a vlhkostí). Čaj ze šípků má kysele trpkou, velice osvěžující chuť. Obsahuje nejen vitamín C, ale i vitamíny skupiny B, dále pak K a P. V plodech se vyskytují minerální složky, ovocné kyseliny, taniny, pektiny, beta–karoten, éterické oleje aj.
Na 250 ml čaje vložíme do šálku čajovou lžičku usušených šípků zbavených jádřinců. Přelijeme vroucí vodou a necháme 10 min. vyluhovat. Pak přecedíme přes sítko. Zatímco v šálku ztrácí čaj rychle vitamíny, v termosce si je skvěle uchová.
Detoxizace: Schopnost čistit krev pomáhá také při akné a vyrážkách. Navíc šípek obsahuje jen nepatrné množství kalorií a má projímací účinky. Jeho konzumace je tedy ideální způsob, jak se zbavit nadbytečných kil.
Péče o pokožku: Olej ze šípkových semen představuje cenný prostředek k ochraně a pěstění pokožky. Redukuje ztrátu vlhkosti, urychluje regeneraci buněk a zvyšuje jejich pružnost. Výborným je olej jako prevence proti tvorbě vrásek a únavě pokožky.
Pleťová maska: Vyškrábneme jadérka a plody důkladně opláchneme, aby v nich nezůstal ani chloupek. Očištěné plody rozmixujeme. Drť rozprostřeme na husté pláténko a přiložíme na obličej. Po 10 až 15 minutách obličej pečlivě opláchneme vodou. Tato maska pleť zklidní a vyhladí, navíc ji učiní hebkou.
Pro všechny, kdo mají málo času a přesto se chtějí zdravě stravovat: Šípky a výrobky z nich (šťáva nebo marmeláda) se dají koupit v prodejnách zdravé výživy.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |