ŠANTA – trvalka suchých míst
Na zahradě a zplaněle i v přírodě se vyskytuje aromatická vyšší trvalka suchých míst šanta kočičí. Často bývá poničena od koček, které se jí aromatizují a také ji požírají. Odedávna se využívala jako mírně uklidňující a také lehce halucinogenní prostředek. Pro lékařské účely se dnes používá málo. Čaj ze šanty uklidňuje nervy, pomáhá usínat a také zklidňuje žaludek, nucení na zvracení a působí i proti bronchitidě.
Rostlina obsahuje silici se silně dezinfekčními účinky, dále hořčiny, třísloviny a další. Na sušení se sklízí v době květu a připravuje se z ní čaj podobně jako z meduňky. V kuchyni se používá ke skopovému pečenému na česneku. Velmi mladé výhonky se v malém množství přidávají do zeleninových salátů (pro obsah vitaminu C).
ŠIŠÁK – s krásnými do fialova zbarvenými květy
Roste ponejvíce na mokrých loukách podél potoků. Jako čaj, v kombinaci s kozlíkem lékařským nebo heřmánkem, zmírňuje nervozitu před zkouškami nebo stres. Tato bylinná směs uklidňuje, aniž vyvolává únavu nebo ospalost. Půl polévkové lžíce byliny přelijeme šálkem horké vody a po 10 min. scedíme. Koupel ze šišáku a lipových květů uklidňuje podrážděné nervy a pomůže ke klidnému spánku. Do 1 litru vařící vody přidejte hrst květů. Nechte vyluhovat a nalijte do koupele.
ŠVESTKA – oblíbené ovoce
Za nejcennější považujeme švestku domácí. Nutriční hodnota je různá podle druhů slivoní. Obsahují glukózu, fruktózu, sacharózu, kyselinu jablečnou, citrónovou, třísloviny, minerální látky. Závažný je obsah vitamínů – jsou bohaté karotenem, aneurinem a riboflavinem. Vitamínu C mnoho nemají. Je vhodné je konzumovat při revmatizmu, dně, ledvinových a jaterních chorobách, při nemocech oběhu krevního. Sušené švestky (přes noc namočené) se nalačno používají jako mírné projímadlo.
Celá skupina slivoní se používá v kuchyni. Pravé švestky na kompoty, sušení a povidla a také na slivovici.
Renklódy a mirabelky na džemy a kompoty, pološvestky na přímý konzum. Samozřejmě všechny do moučníků, omáček, na knedlíky, a1e také do masitých pokrmů.
10 švestek nebo slív, 2 lžíce oleje, 1 malá cibulka, 1 lžička cukru, 3 lžíce octa, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky pálivé papriky, šálek vývaru, 1/2 lžičky zázvoru, špetka glutasolu
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájené a odpeckované švestky a ostatní přísady, koření, nakonec glutasol. Svaříme do hustoty smetany a podáváme ke grilovaným masům studenou.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |