Lecsó neboli lečo – je typické maďarské jídlo připravované z rajčat, paprikových lusků a cibule. Jednotlivé pokrmy se mohou od sebe odlišovat typem použitých paprik. Někteří přísahají na palčivě pálící druh "bogyiszlói" (banana chili), jiní dávají přednost sladším nebo mírně pálivým odrůdám. Nejčastějším výsledkem bývá kompromis, kdy se použije jen několik ostrých ve větším množství nepálivých sladkých druhů. Avšak výběr musí být dělán odpovědně, protože i jedna velmi pálivá paprika může chuť pokrmu znehodnotit. K uchování se ještě horké lečo nacpe do sterilizovaných sklenic. Na povrch se nalije jedna lžíce tuku. Sklenice jsou ihned uzavřeny, zabaleny do papíru a tak uchovávány. Malé sklenice jsou využívány i během sezóny pro ochucení různých pokrmů; velké sklenice jsou ponechány až na zimu jako zásobárna pro přípravu kompletního pokrmu – leča. Ke zmrazení je lečo připraveno podle základního receptu, pak je rozděleno do dobře uzavíratelných obalů vhodných k uskladnění v mrazáku.
Lečo – základní předpis
Suroviny:
Postup přípravy:
V kastrolu na rozpáleném oleji osmahneme za stálého míchání cibulku do sklovita. Nádobu sejmeme z ohně a vmícháme papriku. Přidáme nakrájené paprikové lusky, sůl a zakryjeme poklicí. Dusíme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme rajčata a pokračujeme v dušení dokud není zelenina měkká.
Lečo s uzenkou
Suroviny:
Postup přípravy:
Téměř před koncem přípravy leča základním postupem přidáme do hrnce nakrájenou uzenku a podusíme spolu několik minut – jen ji prohřejeme. Do leča můžeme vložit uzenky vcelku; počítejme vždy jeden pár na jednoho strávníka.
Lečo s rýží
Suroviny:
Postup přípravy:
Připravujeme lečo dle základního receptu , pak přidáme rýži a necháme ji nabobtnat v rostlinné šťávě. Pokud je jí málo přidáme trochu vody a pak budeme muset pravděpodobně pokrm malinko dochutit solí.
Lečo s těstovinovou rýží
Suroviny:
Postup přípravy:
Připravujeme lečo dle základního receptu, pak přidáme těstovinu a necháme ji v zeleninové šťávě uvařit "al dente". Pokud je to nutné přidáme přiměřené množství vody a pokrm dosolíme.
Lečo na tuku vypečeném ze slaniny
Suroviny:
Postup přípravy:
Připravujeme lečo dle základního receptu, ale místo oleje použijeme tuk vypečený ze slaniny. Před přidáním zeleniny škvarečky z tuku vyjmeme.
Lečo s vejci
Suroviny:
Postup přípravy:
Vajíčka rozbijeme a rozšleháme s přídavkem malého množství soli. Směs přidáme na připravené lečo dle základního receptu, zahříváme za míchání až se vejce srazí. Pro tuto variantu je vhodný i předpis s vypečenou slaninou.
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Út | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
Čt | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 14:00 |
Po | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |
St | 8:00 – 11:00 | 12:00 – 17:00 |