Bavte se s námi

Talíř

Marie Strnadová  03.07.2007 21:49
Maďarské "lecsó" - lečo (6x jinak)

Lecsó neboli lečo – je typické maďarské jídlo připravované z rajčat, paprikových lusků a cibule. Jednotlivé pokrmy se mohou od sebe odlišovat typem použitých paprik. Někteří přísahají na palčivě pálící druh "bogyiszlói" (banana chili), jiní dávají přednost sladším nebo mírně pálivým odrůdám. Nejčastějším výsledkem bývá kompromis, kdy se použije jen několik ostrých ve větším množství nepálivých sladkých druhů. Avšak výběr musí být dělán odpovědně, protože i jedna velmi pálivá paprika může chuť pokrmu znehodnotit. K uchování se ještě horké lečo nacpe do sterilizovaných sklenic. Na povrch se nalije jedna lžíce tuku. Sklenice jsou ihned uzavřeny, zabaleny do papíru a tak uchovávány. Malé sklenice jsou využívány i během sezóny pro ochucení různých pokrmů; velké sklenice jsou ponechány až na zimu jako zásobárna pro přípravu kompletního pokrmu – leča. Ke zmrazení je lečo připraveno podle základního receptu, pak je rozděleno do dobře uzavíratelných obalů vhodných k uskladnění v mrazáku.

Lečo – základní předpis

Suroviny:

  • 1 kg paprik, bez stonků a semínek, na pásky nebo na kolečka
  • 500 g rajských jablíček, nakrájená nebo rozmačkaná
  • 1 velká cibule, nakrájená najemno
  • 4 lžíce oleje
  • 1 vrchovatá lžíce mleté papriky
  • sůl

Postup přípravy:

V kastrolu na rozpáleném oleji osmahneme za stálého míchání cibulku do sklovita. Nádobu sejmeme z ohně a vmícháme papriku. Přidáme nakrájené paprikové lusky, sůl a zakryjeme poklicí. Dusíme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme rajčata a pokračujeme v dušení dokud není zelenina měkká.

Lečo s uzenkou

Suroviny:

  • lečo dle základního předpisu
  • 200 g uzenky, nakrájené na kolečka (např. debrecínské párky)

Postup přípravy:

Téměř před koncem přípravy leča základním postupem přidáme do hrnce nakrájenou uzenku a podusíme spolu několik minut – jen ji prohřejeme. Do leča můžeme vložit uzenky vcelku; počítejme vždy jeden pár na jednoho strávníka.

Lečo s rýží

Suroviny:

  • lečo dle základního předpisu
  • 80 g rýže
  • olej
  • voda a sůl, nejsou nezbytné.

Postup přípravy:

Připravujeme lečo dle základního receptu , pak přidáme rýži a necháme ji nabobtnat v rostlinné šťávě. Pokud je jí málo přidáme trochu vody a pak budeme muset pravděpodobně pokrm malinko dochutit solí.

Lečo s těstovinovou rýží

Suroviny:

  • lečo dle základního předpisu
  • 80 g těstovinové rýže (případně jiných drobných těstovin)

Postup přípravy:

Připravujeme lečo dle základního receptu, pak přidáme těstovinu a necháme ji v zeleninové šťávě uvařit "al dente". Pokud je to nutné přidáme přiměřené množství vody a pokrm dosolíme.

Lečo na tuku vypečeném ze slaniny

Suroviny:

  • lečo dle základního předpisu
  • 150 g uzené slaniny (na kostky)

Postup přípravy:

Připravujeme lečo dle základního receptu, ale místo oleje použijeme tuk vypečený ze slaniny. Před přidáním zeleniny škvarečky z tuku vyjmeme.

Lečo s vejci

Suroviny:

  • lečo dle základního předpisu
  • 1–2 vajíčka na osobu
  • sůl

Postup přípravy:

Vajíčka rozbijeme a rozšleháme s přídavkem malého množství soli. Směs přidáme na připravené lečo dle základního receptu, zahříváme za míchání až se vejce srazí. Pro tuto variantu je vhodný i předpis s vypečenou slaninou.

Diskuze

  • 04. 07. 2008 14.45
    Nevím jak konzervovat lečo, ale píšu, jak se dá konzervovat zelenina z které se lečo  …
  • 04. 07. 2008 12.53
    Dobrý den rada bych nasla uvas recept jak sterilizovat lečo diky irena IRIS2F@EMAIL.CZ  …
Vstoupit do diskuze

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou

Husova 490
46802 Rychnov u Jablonce nad Nisou

IČO 00262552
Bankovní spojení 963232349/0800

Telefon: +420 488 880 921
Datová schránka: fjxbbm5

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou - idatabaze.czMěstské, obecní úřady - idatabaze.cz

Úřední hodiny

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Út8:00 – 11:0012:00 – 14:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
Čt8:00 – 11:0012:00 – 14:00

Stavební úřad

Po8:00 – 11:0012:00 – 17:00
St8:00 – 11:0012:00 – 17:00
© MěÚ Rychnov u Jabl.n.N.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.